








factory to our Board of Direc-

tors.”

The early day arrangement of
professionally owned or privately
owned carts is definitely on the de-
cline. This arrangement is difficult
to police and enforcement of cart
rules is onerous. Where the practice
still prevails however, most clubs
now collect a fixed monthly rate from
the cart owner. Nevertheless, a grad-
ual phase-out of this type of owner-
ship is underway.

QUESTION: How many golf carts are used
on your course?

Pick a number from 1 to 250 and
you would be right! The range is far
and wide. However, the present “level
off” figure is in the neighborhood of
50 to 60 carts for an 18-hole course.
During weekends and other periods
of heavy play, they’ll make the round
twice a day. In our opinion, this pre-
sents a very real and substantial
problem in turfgrass management.

QUESTION: Does the club provide storage
facilities?

Yes, clubs generally provide storage
facilities for all carts. In a few in-
stances, privately owned carts must
be privately stored.

QUESTION: What are the storage charges
per month?

Storage charges vary considerably.
Apparently clubs find them hard to
tie down. In many cases, they are in-
cluded with maintenance charges
(see below). In any event, of those
clubs reporting on this item, storage
ranged from $2 to $15 per month per
cart,

QUESTION: What are the maintenance
charges per month?

Most clubs report a “storage and
maintenance” charge somewhere be-
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tween §18 to $25 per month. This
figure includes labor, electricity and
materials for watering and charging
the batteries, keeping the carts clean
and storing them as well. Battery re-
placement, new tires or other major
items apparently are not included.

For cart maintenance alone, the
figures ranged from $3 to $75 per
month. The higher figure undoubtedly
includes major items.

QUESTION: How many employees are re-
quired for cart storage and main-
tenance?

Of course the answer would depend
on the size of the cart fleet, age and
condition of carts, etc. However,
answers ranged from one to five men.
Most clubs reported one full-time man
sometimes needing a part-time helper.

QUESTION: What type of cart insurance
would you recommend?

Surprisingly, less than half of the
clubs in the survey bothered to an-
swer. Of those that did, the following
excerpts have been taken:

“The best.”

“Cart renter is responsible for cart
and personal injury to himself and
riders.”

“Members should carry personal
liability on their own carts. Clubs
should carry primary on club owned
and secondary (non-owner liability)
on non-owned carts.”

“As to cart insurance, we are
covered under a floater type policy,
covering fire, lightning, explosion,
wind storms, fiood, collisions, over-
turns, theft, hail, damage of vehicles,
vandalism, ete. for 100 percent of
value. As to body injury liability, we
carry $250,000 per person and $1,000,-
000 per accident. As to property lia-
bility, we carry $50,000.”

“Maximum liability and personal in-
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the gas cart. Five percent of co-
operating clubs have so ruled. Total
weight and number of wheels (im-
portant factors in soil compaction and
wear) have received little attention.

QUESTION: Are cart users required to
take o caddie?

The East, South and Midwest are
the last caddie strongholds and even
they are slipping away. In the North-
east, where caddie requirements are
greatest, it’s a 50-50 proposition this
year. Half the clubs require a caddie
to accompany carts (if caddies are
available) while half do not. Through-
out the Mid-Continent and Western
states, the survey shows less than 20
percent will require caddies with
carts today.

QUESTION: Does the club expect a profit
from carts, or only that they pay their
own way, including the cost of repair-
ing the damage they cause to the
course?

The replies to this question are too
colorful not to pass along:

“Can’t help but make a profit!”

“We expected a break-even arrange-
ment, but we are enjoying the profit.”

“With only 75 members, we expect
no profit. However, the club could not
hire a professional without cart pro-
ceeds going to him.”

“We expect a profit, I'm sure.”

“No, no profit expected. If there is
one, it goes into the General Fund.”

“We expect to make a profit of be-
tween $20,000 to $24,000 annually
after all expenses.”

“We expect a profit, but my per-
sonal opinion is that it does not cover
the damage done.”

QUESTION: What percentage of cart in-
come actually goes toward course
mainfenance?

Despite the years of accumulated

evidence and thousands of written
words proving the contrary, most clubs
obviously feel the golf cart has done
little or, at most, insignificant
damage to their course. This is truly
amazing! The survey shows only 25
percent of clubs allocating all, or at
least a percentage, of cart income to
course maintenance. Frequently the
allocation is restricted to cart path
development. One club actually re-
plied, “carts do no damage.”
Apparently, the trend is toward
clubs placing any profit from carts
into the “General Fund,” where it
immediately loses all identity. For
the turf man, it is a frustrating pre-
dicament to discover golf cart money
going into items such as new earpets
and interior decorations feor the club-
house while an inadequate 50-year old
irrigation system is continually break-
ing down, mowing and new mainte-
nance equipment is sorely needed and
through it all, the golf carts keep
wearing out the turf near every green,
tee, and along some fairways! If no-
thing else, the survey shows a great
need for further stress and informa-
tien to the membership on the subject
of “Golf Cart Damage to the Course.”

QUESTION: What percentage of cart in-
come should go toward course main-
tenance?

The answer depends on just who is
being asked. In our survey, golf course
superintendents, green chairmen and
professionals supplied most of the
answers. Less than 10 percent replied,
“No cart proceeds should go toward
course maintenance.” The remaining
90 percent felt that at least a per-
centage (from 18 percent to 90 per-
cent) should be allotted. About half of
those replying felt that all cart in-
come should go toward course mainte-
nance.
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For example, there is an obvious
need for some committee (whether it
be called a “cart committee” or
whether it be a sub-committee of one
already established, such as the Green
Committee) to take active responsi-
bility in all phases of cart administra-
tion. This would include recommenda-
tions to the Board of Directors on
purchasing, cart specifications, trade-
ins, charges, storage and mainte-
nance, cart rules and enforcement,
safety, insurance needs, path loca-
tions and construction, and many
other decisions required wherever
carts are present. Such a committee

should become thoroughly familiar
with the seen and unseen damage
heavy cart traffic brings to the golf
course. We would hope a recommenda-
tion would be made for all or at least
some percentage of cart income being
diverted to course maintenance—if
not course improvement.

One point is certain. Carts are going
to find greater and greater use in the
coming years. The opportunity to use
this phenomenon for the general good
of the golf course is now at hand. Will
the golfer, concerned with the con-
dition of his course, allow it to slip
by?

August

COMING EVENTS

August

.Golf & Fine Turf Field Day

August 15-16

Field Days
Purdue University
Lafayette, Indiana

Rutgers University
New Brunswick, N. J.

Midwest Turf Field Days

August 17-18

Purdue University
Lafayette, Ind.

Penn State Field Day

August

.Regional

August 21-26

August 26-26

we.American Society of Agronomy

Pennsylvania State University
University Park, Pa.

Turfgrass Conference
Belvedere Country Club
Hot Springs, Ark.

Oklahoma State University
Stillwater, Oklahoma

Hawaiian Turfgrass Management Conf.

August 26-28

University of Hawaii
Honolulu, Hawaii

Turfgrass Sprinkler Irrigation Conf.

September 13

September 28

...Northern Michigan Turfgrass Conference

...Arizona Turfgrass Conference

University of Calif. Conference Center
Lake Arrowhead, Calif.

Traverse City Country Club
Traverse City, Michigan

Randolph Park
Tueson, Arizona
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to having caddies of any kind around
the clubhouse or in the general club-
house area.

MODERATOR: As a guesstimate,
how many carts can a club have before
noticeable wear and cart path damage
starts to occur?

DR. FERGUSON: This is a hard
one to answer. Too many modifying
factors are involved. I'd say 20 or less
probably wouldn’t do noticeable damage
if they are driven sensibly, i.e. have
big tires, etc.

GRIFFIN: I have observed this
particular point for a couple of years
and find that with 20 carts or less used
once a day each, most clubs seem to
get along fairly well under good main-
tenance. With 20 or more, damage is
increasingly evident.

HOLMES: As a guesstimate, a club
must have exactly one cart before
noticeable wear and cart path damage
starts to occur. This is kind of like the
straw that broke the camel’s back. Tt
is the last straw. Concurrently, it is
the first cart that begins the ‘“notice-
able cart damage.”

RADKO: Depending on the gize of
the cart, terrain, and architecture of
the course, I'd say normally between 10
and 20 carts can cause damage. There
are extreme cases where excessive low,
wet areas exist, where numerous deep
sand traps exist, where greens and tees
are elevated and unaccessable to easy
approach, etc. These are the clubs that
suffer the most.

RECORD: I have been told by super-
intendents that damage is approximate-
ly the same with six carts as it is with
12 to 18. The increased number of carts
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seems to lengthen the already damaged
areas. I would imagine on a given day,
one cart could cause as much havoc
under wet conditions as 12 carts could
under normal conditions.

MONCRIEF: There’s another point
to consider too. The course which is
built on clay soil may show damage
from 5 to 10 carts while a course built
on sandy loam may support 20 carts
before showing the same amount of
damage. An estimate of 10 to 15 carts
will start showing cart damage unless
maintenance practices counteract the
wear they create.

BENGEYFIELD: Where we do have
carts—of any kind—we must have a
larger budget. The more carts, the
more money needed. It’s that simple.

MODERATOR: In your opinion then
should carts be restricted to roughs
only or should carts be allowed to roam
throughout the course except on tees,
greens and approaches? Is the day
coming when cart paths will be needed
from the first tee through the 18th
green?

HOLMES: Most of the clubs I call
on have gone through the gambit of
restricting carts to rough only. After a
time, they observed that a bare and
dusty road developed on either side of
the fairway. Therefore, it is currently
considered proper practice to allow
carts to roam throughout the golf
course. However, it must be added that
asphalt cart paths are being installed
in traffic funnel areas on practically
every golf course on which I call.

RADKO: Carts should not be re-
stricted to roughs alone, they should
be allowed throughout except on tees,
greens and approachs. In my opinion,
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tee through the 18th green on most
courses. We may not like them, but we
will need them to survive.

MONCRIEF: In developing new
courses, golf course architects should
stress the handling of cart traffic and
the freer use of carts throughout the
course in their design. Probably there
will always be restrictions on how close
carts should come to the green. There
is a tendency toward more courses
building a cart system and cart freedom
in relation to prevailing weather con-
ditions. Furthermore, cart manufac-
turers could help in their advertising
if they would show the carts away
from the green, not close to it.

RECORD: If we restrict carts to
roughs alone, we are defeating the
primary reason for the cart. I believe
cart paths should be developed as
needed. Carts generally however,
should have the freedom of the course.
The superintendent should have com-
plete control over their use. A strong
turf management program is essential
under these conditions. Weak turf
areas show up regardless of the type of
traffic and climatic conditions. An
adequate budget is really the answer
to meet these demands.

GRIFFIN: In my opinion, the re-
strictions placed on a cart would de-
pend somewhat on the number of carts
being used at a club. However, sooner
or later, T believe all clubs will build
paths for the carts.

MODERATOR: What is the trend
today throughout the country in regard
to gas carts vs. electric carts? Is there
a significant difference in maintenance
and operating costs, the acceptibility
of gas carts, the longevity of electric
carts, etc.?
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GRIFFIN: This seems to be a
matter of personal preference. Gasoline
carts make more noise but, under the
eyes of a good gas engine maintenance
man, they seem to be easier to main-
tain and keep in use. However, I am
sure electric cart enthusiasts would and
could use the same argument in their
favor,

HOLMES: It seems to me that two
or three years ago the new gas cart
gained popularity in the Midwest. How-
ever, at the present time I would
estimate the trend has reversed and
electric carts are definitely in favor.
At the present time it would seem to
me that electric carts would continue
to be the most used in this area.
Approximately 90 to 95 percent of all
carts here are electric.

MONCRIEF : There is no doubt that
electric carts are still favored in the
South and gas carts do not appear to
be gaining in popularity. The main
reasons for electric rather than gas
cart use are: 1. Maintenance is cheaper
and, 2. noise is less with the electric
cart.

MODERATOR: Do you know of any
unusual training techniques or guides
for proper cart use?

DR. FERGUSON: No, but I feel we
need one new approach in the training
of golf cart use. It is this—when a
person drives an automobile, he usually
pulls to the right and parks. This
“instinet” or training seems to carry
over to golf cart operation. Thus when
a cart operator parks, he pulls off the
path to the right. It’s murder on the
turf alongside the path.

RECORD: An original idea just
came to mind. I think the side of every
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cart should have the following in-
scription: *Caution: cart riding may
be hazardous to your health.”

GRIFFIN: Lines, signs and fines
just about sum up the guides for
proper cart use. Many clubs use guide
lines of one sort or another to direct
carts. Others have operational in-
structions posted on the first tee or
some other such area as well as in the
carts themselves. Occasionally fines are
imposed on members for misuse of
carts. Some clubs use all three
techniques.

MODERATOR: Do you have any
ideas on how carts may be improved in
regard to turf wear? I am thinking of
things such as slower starts and less
turning radius. Should we insist on
four wheels and nine-inch tires?

DR. FERGUSON: We agree on the
points in your question, i.e., slower
starts, less turning radius, four wheels
with nine-inch tires. From the safety
standpoint however, the accelerator and
brake should be more widely separated.
Too often, a person intends to step on
the brake but hits the accelerator. I
speak from personal experience. I was
rammed from behind last year.

BENGEYFIELD: Cart manufacturers
must give greater attention to safer
design. I’'m sure the four-wheel cart
will someday replace the three-wheeler.
It is far more stable and this is ex-
tremely important, particularly on hilly
courses.

Recently there’s been renewed in-
terest in single passenger golf carts. I
wonder about these. Unless the newer
models are radically different from the
old, they’re likely to be too unstable,
too fast and too short in turning radius
to satisfy me.

JULY, 1966

MONCRIEF: One of the many ways
to reduce turf wear is a slower cart.
This in turn will reduce quick starts,
slow down the turns, and prevent
players in carts from rushing up be-
hind foursomes with comments of slow
play. Use a minimum 9.50 x 8-inch tire
which gives six pounds per square inch
pressure on the ground.

HOLMES: I really do not have any
concrete ideas on this one. I am not
particularly in favor of the wide tire.
It seems to me more damage is done
at the time turf is commencing to wilt
than at any other time. Certainly, with
the wide tire, less damage is done in
overwet soils. However, the wide tire
is considerably more damaging during
drought conditions because a larger
area of turf is covered with the tire.

I think the ultimate improvement
would be an air transport type cart
that floats anywhere from three inches
to three feet above the ground and
swoops along on a cushion of air. Don’t
laugh, I think that this type of golfer
transportation might be closer to a
reality than we realize.

RADKO: That's the only answer.
When they devise a car that rides an
air cushion, I'll feel a lot better about
the no wear and tear on turf, and I
think you are right; the day is coming.

GRIFFIN: For the moment, I think
a club should insist on wide tires but
I don’t see how the type of cart we
know could be improved a great
deal. To really do any good we will
have to come up with some ideas and
designs as new and different as the
idea of using carts in the first place
was a few years ago.

MODERATOR: Thank you, gentle-
men,
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